Tietoa Canemure ja Concrete solution hankkeista
EU:n Life-ohjelmaan kuuluva Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (CANEMURE) -hankkeella pyritään edistämään imastonmuutoksen hillinnän käytännön toimia Suomessa.
Hankkeen yleistavoitteina on edistää älykästä ja vähähiilistä liikkumista, lisätä hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa ja parantaa rakennusten energiatehokkuutta. Lisäksi tuetaan prosesseja, joilla luodaan kestävää kaupunkirakennetta ja edellytyksiä vähähiiliselle tuotannolle ja kulutukselle. Hankkeessa edistetään myös maa- ja metsätalouden siirtymistä vähäpäästöisiin maaperän hoitomenetelmiin. Käytännön ilmastotoimien edistämisen ohella hankkeessa järjestetään koulutusta, luodaan yhteistyöverkostoja ja levitetään hyviä käytäntöjä koko Suomeen.
Hankkeessa on mukana yhteensä 22 toimijaa: kuntia ja kunnallisia organisaatioita, tutkimuslaitoksia ja yrityksiä. Hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus Syke.
Hankkeen kokobudjetti on 15,3 miljoonaa euroa. Suuri osa hankkeen rahoituksesta, 9,1 miljoonaa euroa, tulee EU:n Life-ohjelmasta. Kansallisia rahoittajia ovat mm. ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Energiavirasto, Sitra ja Betoniteollisuus ry.
Hankkeessa toteutetaan vuosina 2019 – 2023 lähes kaksikymmentä konkreettista ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen kytkeytyvää osahanketta. Niiden toteuttajat ovat hankkeen ydinalueelta – Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta, Satakunnasta, Pohjois-Pohjanmaalta, Pirkanmaalta, Päijät-Hämeestä ja Etelä-Karjalasta.
CO2ncrete Solution -osahanke
Betoniteollisuus ry:n toteuttama osaprojekti CO2ncrete Solution keskittyy hiilidioksidin sitoutumiseen betonirakenteisiin.
Useimmat betonirakenteet sitovat ilmasta hiilidioksidia koko käyttöikänsä ajan karbonatisoitumiseksi kutsutun ilmiön avulla. Ilmiössä hapan hiilidioksidikaasu reagoi sementtikiven
emäksisten ainesosien kanssa niin, että hiili sitoutuu pysyvästi betoniin. Tutustu ilmiöön tarkemmin.
Betonirakenteen käyttöiän aikanaan päätyttyä hiilidioksidin sitoutuminen betoniin kiihtyy, jos betoni kierrätettäessä murskataan. Silloin hiilidioksidille altis reaktiopinta-ala lisääntyy moninkertaiseksi.
Hiilen sitoutumista betoniin on tutkittu maailmalla jo jonkin verran. Koska Suomessa rakenteiden ympäristöolosuhteet ja myös betonilaadut eroavat muualla maailmassa käytetyistä, hiilidioksidin sitoutumista on tarpeen selvittää erikseen myös suomalaisissa erityisolosuhteissa.
CO2ncere Solution projektissa selvitetään:
- Kuinka paljon suomalainen betonirakennuskanta sitoo hiilidioksidia käyttövaiheessaan?
- Kuinka paljon hiilidioksidia voi sitoutua betonin kierrätyksen avulla?
- Millaisilla kierrätystavoilla voidaan maksimoida betoniin sitoutuvan hiilidioksidin määrä?
Lisäksi projektissa pyritään viemään kuntien päättäjille oikeaa tietoa betonin hiilensidonnasta, viisaista kierrätystekniikoista ja muokkaamaan siten asenteita positiivisemmiksi betonin kierrätystä kohtaan.